Kampanjoin oman ehdokkuuteni takia

09.03.2023

Vastine Lapin Kansan 7.3. kolumniin

Haluisin kommentoida Taru Salon Lapin Kansassa 7.3. olevan kolumnin kohtaa "muilla ehdokkailla ei ole riittävää motiivia tehdä kunnon vaalityötä, kun Autton syrjäyttäminen ykköspaikalta tuntuu mahdottomalta. Vaalikampanjoinnin ainoa motiivi on siis oman puolueen menestyksen takaaminen."

Olen itse Lapin Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas ja itse kampanjoinnin täysillä oman ehdokkuuteni vuoksi. Motiivinani on päästä itse kansanedustajaksi. Irtisanouduin kampanjoinnin vuoksi kokonaan töistä ja käytän kampanjointiin 100 % omia säästöjä enkä yhtään ulkopuolista rahaa.

Minusta on ehdokkaiden vaalityön ja motiivin vähättelyä, jos kolumniin kirjoitetaan ilman mitään taustatyötä, että "muilla ehdokkailla ei ole riittävää motiivia tehdä kunnon vaalityötä" ja että, ehdokkaiden vaalikampanjoinnin "ainoa motiivi on siis oman puolueen menestyksen takaaminen". Olisi toivottavaa, että toimituksessa selvitetään ehdokkaiden motiivit kampanjoinnille ennen kuin siitä kirjoitetaan julkinen kolumni. Olisi myös toivottavaa, että ehdokkaiden suuhun ei laiteta mitään sellaista, mikä ei ole totta.

Uusien ehdokkaiden kampanjointi on niin paljon haastavampaa kuin istuvien kansanedustajien kampanjointi, joilla on moninkertaisesti enemmän resursseja käytettävissä. Itsellä kampanjabudjetti on noin 2000–3000 € ja teen joka päivä vaalityötä omalle kampanjalleni. Uskon, että muutkin ehdokkaat tekevät kovasti töitä omalle kampanjalleen. Sen vuoksi koin vähättelevänä lauseen, että "muilla ehdokkailla ei ole riittävää motiivia tehdä kunnon vaalityötä". Kyllä me teemme kunnon vaalityötä.

Näissä vaaleissa, ainakin me Kokoomuksessa ymmärrämme sen, että kun tiiminä hyvässä hengessä ja hyvällä yhteistyöllä teemme kovaa vaalityötä, edistää se yhden tai jopa useamman ehdokkaan läpimenon. Vaikka teemme kovasti yhdessä töitä, niin jokaisella on varmasti oma motiivi tekemiselleen ja jokainen ymmärtää pelin hengen. Mielestäni jokaisen puolueen tulisi ymmärtää yhteistyön voima.

Ehdokkaiden motiivin ja vaalityön vähätteleminen ei ainakaan kannusta tulevaisuudessa uusien ehdokkaiden asettumista ehdolle. Demokratian kannalta haluaisin nähdä tämän vaalikevään aikana myös Lapin Kansalta kannustavaa otetta erityisesti meitä uusia ehdokkaita kohtaan. Tarvitsemme myös tulevaisuudessa heitä, jotka laittavat itsensä vaaleissa likoon ja ajavat meidän lappilaisten etua.