Velalla elämistä vai työn tekemistä?

21.02.2023

Mielipidekirjoitus Lapin Kansassa 16.2.2023:

Velalla elämistä vai työn tekemistä?

Kokoomus haluaa muuttaa velkaantumisen suunnan kasvun suunnaksi. Tähän Kokoomus esittää, ja jonka myös vasemmistolainen ehdokas toi esiin ansiosidonnaisen päivärahan rajaamista 200 päivään ja suurilta osin valtion ja itse työntekijöiden kustantaman etuuden laajentamista kaikille palkansaajille, ei vain työttömyyskassojen jäsenille.

Tänä vuonna maksamme valtion velasta korkomenoja jopa 2,6 miljardia euroa, joka vastaa koko sisäministeriön, eli esimerkiksi poliisin, rajavartiolaitoksen ja maahanmuuton yhteenlaskettua vuosittaista määrärahaa.

Vasemmiston suosimalla velalla elämisellä on valitettavasti hinta ja se hinta on velan korko. Ennusteiden mukaan tällä menolla valtion velan korkomenot voivat kasvaa vuoteen 2030 mennessä jopa 7 miljardiin euroon. Näin isoja summia on vaikea hahmottaa mutta konkreettisesti se on enemmän kuin Suomen puolustuksen vuosittainen budjetti (6,1 miljardia euroa) tai melkein yhtä paljon kuin opetus- ja kulttuuriministeriön budjetti (7,7 miljardia euroa).

Itse olen tehnyt töitä kaikissa muodoissa jo lukioajoista lähtien. Olen tehnyt keikkatyötä, osa-aikaista, määräaikaista ja kokoaikaista vakituista työtä. Jokainen työ on tarjonnut tärkeää kokemusta, ja jokaisesta on jäänyt jotain arvokasta tulevaisuuteen. Jokainen työ on ollut askel eteenpäin seuraavaan työpaikkaan.

Tämän vuoksi on hyvin vaikea ymmärtää vasemmistolaista ajattelutapaa, että kaikki työntekemisen muodot eivät ole yhtä arvokkaita tai ei ole kannattavaa tehdä esimerkiksi keikkatyötä. Varsinkin nyt, kun melkein jokainen työnantaja sanoo, että on vaikea löytää työntekijöitä ja melkein jokaisessa Lapin kunnassa ja toimialalla on työntekijäpula.

Nyt on äänestäjien aika tehdä päätös. Haluatko, että jatkamme velkaantumisen tiellä ja meidän tärkeät verorahamme menevät korkomenojen maksuun vai haluatko, että muutamme Suomen suunnan kasvun tielle ja työtä tekemällä kasvatamme sekä verotuloja, ihmisten omaa elintasoa ja vähennämme valtion menoja ja jopa pääsemme hillitsemään velan kasvua? Sinä teet nyt päätöksen.