Vaalikoneet ja ehdokaslistat

14.12.2021

Tänään on ollut merkittävä päivä, kun aluevaalien ehdokaslistat sulkeutuivat ja Lapin Kansa julkaisi Lapin aluevaaliehdokkaat.

Lisäksi tänään sain valmiiksi Sanoman vaalikoneen vastaukset ja siinä riittikin hommaa. Töiden ja harrastusten lisäksi iltaisin olen tässä parin viikon aikana pohtinut vaalikoneen vastauksia ja pohdiskellessa on kyllä päässyt syvemmin miettimään sote-uudistuksen laajoja yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Vaalikoneen kysymyksiin vastauksia piti antaa muun muassa maakuntaverosta (joka on nyt valmisteilla ja jota en henkilökohtaisesti kannata), terveysasemien määrästä ja siihen, että pitäisikö terveysasemia olla joka kunnassa (mielestäni ei, koska tälläkään hetkellä jokaisen kunnan oma terveysasema ei tarjoa lääkärin palveluita kuin ehkä kerran pari viikossa) tai hoitohenkilöstön palkkauksesta (jota pitää mielestäni todellakin parantaa).

Vaalikoneilla selvitetään myös ehdokkaiden päätösten taustalla vaikuttavia arvoja. Kysyttiin muun muassa, että saako homo- ja lesbopareilla olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla (todellakin pitää!!) tai pitäisikö tarjous hyväksyä, jos valtio tarjoaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamista kotikuntaani (kyllä pitäisi) tai muodostavatko hyvän arvopohjan perinteiset arvot - kuten koti, uskonto ja isänmaa - politiikalle (ei muodosta, vaikka edustan kokoomusta niin nämä arvot koti, uskonto ja isänmaa eivät edusta minua).

Minun arvojani on vapaus, luottamus ja tasa-arvo sekä luonnon kunnioitus.

Sanoman vaalikoneen jälkeen käyn läpi seuraavana Ylen ja Lapin Kansan vaalikoneet. Sanoman vaalikone ja myös muut vaalikoneet avautuvat lähiaikoina, joten muistathan käydä vastaamassa vaalikoneen kysymyksiin ja toivottavasti me löydämme sieltä yhteisiä vastauksia.